top of page
Writer's pictureMark Baars

Telegram gaat gebruikersdata overdragen aan overheden

Pavel Durov, de CEO van Telegram, heeft aangekondigd dat het bedrijf gebruikersdata zal overhandigen aan overheden die "geldige juridische verzoeken" indienen. Deze beslissing markeert een significante koerswijziging voor de populaire berichtenapp, die altijd bekend stond om zijn sterke privacybescherming en weerstand tegen overheidsinmenging.


Achtergrond van de Beslissing

Durov, een miljardair met zowel de Franse als Russische nationaliteit, werd onlangs gearresteerd in Frankrijk en geconfronteerd met beschuldigingen, waaronder het faciliteren van de verspreiding van kinderporno via Telegram. In reactie hierop heeft Telegram zijn gebruiksvoorwaarden aangepast om criminelen te ontmoedigen de dienst te gebruiken. Dit is een duidelijke breuk met het verleden, waarin Telegram vaak weigerde om gebruikersdata te delen, zelfs bij overheidsverzoeken.


De Impact op Privacy

Telegram heeft wereldwijd honderden miljoenen gebruikers aangetrokken door zijn reputatie als een platform dat privacy hoog in het vaandel heeft staan. De app biedt end-to-end encryptie, wat betekent dat alleen de verzender en ontvanger de berichten kunnen lezen. Echter, critici hebben Telegram vaak bekritiseerd als een voorkeursplatform voor criminele organisaties die zich bezighouden met illegale activiteiten zoals witwassen en mensenhandel.


Veranderingen in het Beleid

De nieuwe gebruiksvoorwaarden van Telegram lijken het beleid uit te breiden door consistentie wereldwijd te waarborgen, zoals Durov in een post op zijn Telegram-kanaal schreef. Deze verandering komt nadat Durov eerder deze maand beloofde de strijd tegen criminele activiteiten op zijn platform op te voeren, na de aanklachten van de Franse autoriteiten.


Reacties en Toekomstperspectieven

Durov heeft zich verdedigd tegen de Franse gerechtelijke onderzoeken en benadrukt dat het onterecht is om een CEO persoonlijk verantwoordelijk te houden voor misdaden die door derden op zijn platform worden gepleegd. Hij erkent echter dat de groei van Telegram het voor criminelen gemakkelijker heeft gemaakt om het platform te misbruiken en heeft beloofd verbeteringen door te voeren.


Het is een hellend vlak. Wie bepaalt straks wat een "juridisch geldige" reden is. Voor de privacy is dit slecht nieuws.

0 views0 comments

Comments


bottom of page