top of page
Writer's pictureMark Baars

Suno: Pre-training is Fair Use

De AI-muziek startup Suno bevindt zich midden in een juridische strijd met de Recording Industry Association of America (RIAA). De RIAA heeft Suno aangeklaagd voor het vermeend inbreuk maken op auteursrechten door hun AI-modellen te trainen met beschermde muziek zonder toestemming.

Someone secretly recording The Doobie Brothers (created by A.I.)


Suno heeft toegegeven dat ze hun AI getraind hebben met auteursrechtelijk beschermde nummers, maar beweren dat dit binnen de grenzen van "fair use" valt.


Het is interessant te volgen hoe dit zich ontwikkelt. Als ik, als artiest, muziek hoor van Michael Jackson en Dionne Warwick, en ik gebruik die inspiratie voor mijn eigen song, is dat mijn copyright. Als ik als schilder de Nachtwacht ooit gezien heb, en daardoor geïnspireerd ben, is mijn schilderij ook gewoon mijn intellectueel eigendom. Waarom zou dat anders zijn als de inspiratie geautomatiseerd is?


We gaan zien wat de wijze juristen ervan gaan maken. De zaak benadrukt de uitdagingen en juridische kwesties rond het gebruik van AI in de muziekindustrie, maar wellicht ook daarbuiten. De grenzen van auteursrechten en technologische innovatie worden verkend. De uitkomst van deze zaak kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van AI en muziekproductie.

6 views0 comments

Comentarios


bottom of page