top of page
Writer's pictureMark Baars

SpaceX Falcon 9 dockt met I.S.S.

Vandaag heeft de SpaceX Falcon 9 met succes gedockt aan het International Space Station (ISS) als onderdeel van de Crew-9 missie. De missie, die NASA-astronaut Nick Hague en Roscosmos-cosmonaut Aleksandr Gorbunov aan boord had, vertrok op 28 september 2024 vanaf Cape Canaveral in Florida. Na een reis van ongeveer 28 uur, arriveerde de Crew Dragon capsule bij het ISS en voltooide de docking op volgens planning.


Live verslag van de docking-operatie


De luiken gingen eerder open dan gepland. De hatches werden geopend om 19:04 uur EDT (01.04 uur Nederlandse tijd), wat eerder was dan de verwachte tijd. Dit stelde de Crew-9 astronauten in staat om zich sneller bij de bemanning van Expedition 72 te voegen, die al aan boord van het ISS was. De bemanning van Expedition 72 bestaat uit NASA-astronauten Matthew Dominick, Michael Barratt, Jeanette Epps, Don Petitt, Butch Wilmore, en Suni Williams, evenals Roscosmos-cosmonauten Alexander Grebenkin, Alexey Ovchinin, en Ivan Vagner.


De Crew-9 missie zal bijdragen aan verschillende wetenschappelijke experimenten en technologische demonstraties aan boord van het ISS. Er staan onder meer experimenten op het programma die moeten gaan bewijzen hoe groenten verbouwd kunnen worden in gewichtloosheid (micro gravity). Dit is belangrijk voor toekomstige missies naar de maan en Mars.


Volgende week vertrekt, de eerder gedockte Crew 8, terug naar aarde. Crew 9 gaat over vijf maanden terug, en nemen dan de eerder gestrandde astronauten van de Boeing Starliner mee.

2 views0 comments

Comments


bottom of page