top of page
Writer's pictureMark Baars

Nieuwe Wet om Artiesten en Journalisten te Beschermen tegen AI

De Amerikaanse Senaat heeft een nieuwe wet voorgesteld die artiesten en journalisten moet beschermen tegen ongeoorloofd gebruik van hun werk door kunstmatige intelligentie (AI). Deze wet, bekend als de NO FAKES Act (Nurture Originals, Foster Art and Keep Entertainment Safe Act), richt zich op het verbieden van bedrijven of individuen om zonder toestemming de gelijkenis, stem of visuele verschijning van personen te kopiëren.



Achtergrond van de Wet

De entertainmentindustrie heeft sterke steun uitgesproken voor deze wet, met name vanwege de groeiende zorgen over de capaciteiten van AI om creatief werk na te bootsen. Tijdens een hoorzitting op 12 juli benadrukten senatoren zoals Chris Coons, Marsha Blackburn, Amy Klobuchar en Thom Tillis het belang van deze wet om de rechten van artiesten te beschermen in een tijd waarin AI steeds geavanceerder wordt. De wet zou onder andere financiële compensatie bieden aan artiesten wiens werk ongeoorloofd wordt gebruikt en zou uitzonderingen maken voor parodieën, satire en journalistiek​.


Reacties uit de Industrie

SAG-AFTRA, de vakbond voor acteurs, heeft de afgelopen maanden actief campagne gevoerd voor strengere reguleringen van AI. Voorzitter Fran Drescher benadrukte dat AI een ernstige bedreiging vormt voor de werkgelegenheid van artiesten, omdat het in staat is om hun werk en gelijkenis te repliceren zonder dat zij hiervoor worden gecompenseerd. Ook Duncan Crabtree-Ireland, nationaal uitvoerend directeur van SAG-AFTRA, steunde deze maatregel door te wijzen op de risico's die AI met zich meebrengt voor stemacteurs en performance capture artiesten​.


Belangrijke Kenmerken van de Wet

De NO FAKES Act stelt dat artiesten het recht moeten hebben om het gebruik van hun beeld, stem of visuele gelijkenis in digitale replica’s te autoriseren. Bij schendingen kunnen artiesten schadevergoeding eisen voor zowel de directe economische schade als het verlies van inkomsten. De wet voorziet ook in uitzonderingen voor gebruik in nieuws, publieke verslaggeving en documentaires, om een balans te vinden tussen bescherming van artiesten en vrijheid van meningsuiting​.


Deze wetgeving komt op een cruciaal moment, aangezien AI steeds vaker wordt ingezet om creatief werk te genereren zonder de oorspronkelijke artiesten te compenseren. De betrokken senatoren hopen met deze wet de rechten van artiesten en journalisten beter te beschermen tegen de snel evoluerende technologieën van AI.


My final thought... Waar niemand op zit te wachten

Ik denk dat we moeten uitkijken met het vertalen van de "oude" copyright-wetgeving in deze nieuwe tijd. Pre-training van AI met behulp van alles wat op het Internet te vinden is, kun je vergelijken met mij, als ik een schilderij maak. Misschien ben ik eerst wel in het Van Gogh museum geweest, en heb Rembrandt's Nachtwacht bekeken. Als ik met die inspiratie zelf een nieuw kunstwerk maak, heb ik daar zelf het copyright op. Waarom zou dat met AI anders zijn?

2 views0 comments

Comments


bottom of page